5 September: World without Women- Expositie van Ruud van der Peijl

Op uitnodiging van galeriehouder Ron Mandos, maakten Ruud van der Peijl en Silvia B. een gezamenlijke tentoonstelling met als centraal thema het omstreden mannelijke imago: ‘World without women’ en ‘Les plus beaux’. Natuurlijk ging Is naar de opening op 5 september! Ruud is immers de liefde van mijn goede vriend en ex-collega Carlo Wijnands en ik bewonder hun beider eigenzinnige creativiteit. Vorig jaar liet Ruud ook al prachtig werk zien in Ronmandos en ik ben ervan overtuigd dat ik 10 september het winnende lot in de Staatsloterij heb….zo ja dan wil ik een ‘Ruud’ aan de muur!!

foto uitnodiging ronmandoswww is bril en ruud

Op foto boven: Is met vintage Dior bril (Ja nu weten we het wel!) en Ruud van der Peijl

 

Ruud van der Peijl-King of style

portret RuudRuud begon in 1997 met fotograferen, naast zijn beroep als stylist. Ruud werkt sinds 2003 als oa creative consultant en stylist voor G-star waarvoor hij zeer succesvol artwork, prublicty en shows verzorgd. Zoals gezegd ken ik Ruud uit mijn modecarriere, mijn vriendenkring en heb ik op menig mode feestje zijn DJ kwaliteiten mogen beluisteren. Wat betreft zijn werk als fotograferend kunstenaar: Na eerdere presentaties in o.a. Stedelijk Museum Amsterdam en centraal Museum Utrecht was in 2005 zijn eerste solo expositie in Het Fotomuseum in den Haag een feit. Voor meer info over zijn werk en zijn CV kan je kijken op zijn site.

 

 

World without women

 

ruud foto expo zwartwww blond kids

De titel van deze expo refereert aan Helmut Newton’s boek ‘World without men’ uit 1985. Ruud laat een serie portretten van jongens en mannen zien waarin hij de grenzen van het masculiene opzoekt door vrouwelijkheid, tragiek, kwetsbaarheid en vergankelijkheid bloot te leggen. Er is geen gebruik gemaakt van beeldmanipulaties waardoor de vrouwelijke, kwetsbare trekken bijna uitvergroot zichtbaar worden bij de modellen van 2-73 jaar die Ruud voor dit project voor zijn camera had.

Wat ik om te beginnen heel sterk vind is dat het werk van Ruud echt op mijn netvlies staat. Ik merk dat ik met het schrijven van dit blog vele beelden zó terug kan halen. Het totaalbeeld voelde als een geheel, de afzonderlijke beelden heel mooi. Minder ‘shocking’ dan ik misschien gedacht had. Alleen het beeld van de jonge man met rode oortjes en rode piemel (foto links-onder) viel wellicht in die verwachtings-categorie. De zwart geteerde lichamen, zoet beschilderde tepels of subtiele glans van olie met water op huid maken de foto’s voor mij heel aantrekkelijk. Ook het zien, en voor je gevoel ‘ontdekken’ van zelfs kleine haartjes, baardjes, sproetjes, krasjes, rimpeltjes voegen voor mij toe aan het werk. Uiteindelijk gewoon heel mooi beeld!

www rode oren en piemelwww pop en beeld zwartwww david spelende kidswww trekkende wangen

Les plus beaux

De beelden, tekeningen en installaties van Silvia B. onderzoeken de grensgebieden van ons concept van schoonheid, hoe wij etische oordelen verbinden aan estetische….Zij tooit in deze expositie haar beelden van jongensfiguren juist met een eclectische mix van ongebruikelijke, maar als referentie herkenbare kleding. Zo creëert Silvia op het eerste gezicht  estetische maar bij nader inzien verontrustende imago’s.

Op de foto’s hierboven kan je zien hoe mooi het werk van Ruud en Silvia met elkaar combineert. Ik vond de ‘poppen’ van Silvia heel heftig, maagdelijk wit aangekleed maar onderhand ‘eng’. Ik kreeg er ook een soort Efteling gevoel bij. Dat vond je vroeger als kind toch ook mooi en eng tegelijk? En er waren veel details te ontdekken, daar houd Is van. Voorin de galerie in de etalage (zie foto onder) een liggende pop in een glazen vitrine en helemaal achterin de ruimte een donkere, duistere kamer gemaakt met op een wit plateau en op 2 pilaren ook weer mystiek uitgelichte beelden. De hele expositie was voor mij een soort reis van licht naar donker….ik ga denk ik nog een keer kijken maar dan zonder al die wijn drinkende mensen erbij. Volgens mij is het dan nóg mooier.

www pop in vitrinewww pop kruisgordelwww geitpop op pilaar

De opening: druk!

www buiten drukwww zeb en davidwww linda roos jesica

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk nam ik mini-me zoon Zeb mee. Hij kent Ruud en Carlo ook en er zouden meer kinderen komen dus zonder morren haalde ik hem uit de klimboom in onze wijk om met hoog gehakte en brildragende (je lijkt wel een nurd) moeder mee te gaan naar de Prinsengracht. Op foto midden boven staat Zeb met David (hoed). David is 1 van de modellen van Ruud geweest en zoon van Linda (links op de foto ernaast) en Peter (hoofd docent mode AMFI)  Het was druk! Niet genoeg glazen voor alle drank vragende bezoekers……Doordat ik niet meer rook realiseerde ik me dat ik veel meer tijd nam om mensen te spreken en het werk te bekijken. Met alle voordelen vandien! Altijd fijn om mijn ex-collega’s van HTNK te zien (Foto rechts boven: Linda, Iris en Esther)