AMFI Transit graduation event 2011

Op 29 juni j.l. vond het jaarlijkse afstudeerevent Transit 2011 van AMFI – Amsterdam Fashion Institute- weer plaats in het World Fashion Center te Amsterdam. Als fan van AMFI wilde ik dat niet missen! Bovendien werd deze dag het nieuwe ANT Fashion Magazine gelanceerd. Dit tijdschrift is geheel bedacht, geproduceerd en vormgegeven door een groep van 32 modestudenten. Het magazine is geïnspireerd op de prettige obsessies en persoonlijke passies van creatieve talenten. Deze AMFI publicatie richt zich op de internationale modewereld en liefhebbers van independent fashion magazines. ANT fashion magazine onderzoekt de wereld van creatieve talenten en hun licht neurotische drang naar creatie. In de wereld van ANT is het proces belangrijker dan het eindresultaat. De mensen die in ANT staan zijn niet geïnteresseerd in roem: ze doen wat ze doen omdat ze in hun werk geloven. Ik heb het magazine gekocht en ook al heb ik nog lang niet alles kunnen lezen en bekijken, het ziet er waanzinning, inspirerend en professioneel uit!

De bijpassende productlijn is geïnspireerd op de menselijke zintuigen. De productlijn bestaat onder andere uit accessoires, kleding en parfum die de zintuigen prikkelen en obsessies stimuleren. Alle producten zijn ontworpen door ANT studenten en zijn verkrijgbaar in de statement store van AMFI – de By AMFI Statement Store – op Spui 23 in Amsterdam. De website van ANT vormt een podium voor jonge, gepassioneerde creatieven. Korte video’s bieden een kijkje achter de schermen van ANT fashion magazine. ANT fashion magazine is online te volgen via Twitter en Facebook.

Collecties

De ‘nieuwe, directeur van AMFI, Souraya Boumans, opende de show. Vorige week ontmoette ik haar voor het eerst tijdens een jury project waar wij samen zitting in hadden en ik denk dat haar energie, kunde en persoonlijkheid een mooie toegevoegde waarde voor de ontwikkeling van AMFI kan geven.
De catwalkshow startte met een presentatie van 4 studenten (Lectra Show) om vervolgens de collecties van de 17 afstudeerders te tonen. Er was slechts 1 herencollectie van de hand van Bram van Diepen. We zagen wat betreft vorm veel nieuwe variaties op de broek en legging, of vormen daar tussenin en een combinatie van beide. Uitgevoerd in niet voor de hand liggende materialen als voiles vond ik dat wel een inspirerend gegeven. Rokjes of rokken kregen we daarentegen amper te zien terwijl de collectie van Xiaowen Ji daar juist helemaal in los ging in lange en volumineuze varianten. Olga Vókalová viel op met haar collectie met ‘tassen-details’. Haar ‘Wallet-Skirt’, een knielang uitlopen model met diverse beursjes erin verwerkt, is helemaal leuk. Verder viel het gebruik van pastels en fragiele kleuren op; zalm, zachte groenen en gelen en veel off-whites. Ik moet zeggen dat daardoor en ook het gebruik van ‘dezelfde’ soort materialen ik af en toe het gevoel kreeg dat ik naar een presentatie van 1 collectie zat te kijken. Het onderscheid tussen de verschillende studenten vond ik niet heel erg groot. Natuurlijk zagen we wel eigenzinnigheid. De eerder genoemde collectie van Olga Vókalová maar ook het beeld dat Doortje van den Heuvel neerzette vond ik erg goed. Prachtig kleurgebruik (neon zalm en een ultra violette blauw verwerkt in een mooie overall) en goede vormen droegen bij aan een krachtige en opvallende collectie. Ook mijn complimenten voor Laura Kirchner. Gaafi kleurbeeld met felblauw en knalgeel maar ook paarsig donkerblauw in combi met ecru. Simpele vormen die in a-symmetrie en constructie toch hel bijzonder waren en de zacht gele smalle broek met draperie verbinding van het ene naar het andere been vond ik heel mooi. Lynn Langeveld trok tenslotte ook mijn aandacht met haar collectiebeeld opgebouwd uit peach, white en skin colours met zwarte opgeverfde, plaatselijke vlekken en blokken.

Zie mijn photogallery voor een beeldverslag van de Transit Show.