Barbara de Ru. Open atelier. Open mind.

Een paar jaar geleden ontmoette ik Marjon van der Velden op Bastiaans Bazar. Zij deed in die tijd de sales en branding voor designer Daryl van Wouw en we hadden zo’n leuk gesprek en click; dat is ons beiden bij gebleven. Toen Marjon mij een jaartje geleden vertelde dat ze voor het label Barbara de Ru aan de slag ging spraken we af dat ik daar een keer langs zou komen om Marjon weer te zien en Barbara te leren kennen. Het heeft even geduurd maar op een zonnige woensdag in juli (2011) werd ik hartelijk ontvangen in Atelier Barbara de Ru, vlakbij het Oosterpark in Amsterdam. “Hey Storm!!” riep Marjon uit toen ze me binnen zag komen met werktas en kleine,  puppy hond.

BARBARA DE RU

Het was 2003 toen Barbara met de collectie van haar afstudeeropdracht aan het Amsterdam Fashion Institute de Robijn Fashion Award won. Een jaar later behaalde ze haar Master aan ArtEZ en de jaren daarna werkte Barbara als designer voor verschillende merken zoals Kuyichi en G-star. Eind 2008 zette ze haar eigen label op waarin duurzaamheid wordt nagestreefd, niet alleen in materialen maar ook in de ambitie om tijdloze mode te maken.

YOGATELIER

We praten over werk, ambitie en inspiratie en hoe wij vrouwelijke ondernemers vaak denken of vinden dat we alles alleen moeten doen. Barbara vertelt over haar carrière, het opzetten van haar collectie, een gallerie try-out in Knokke, de stap om een webshop te openen en een street boutique annex atelier in Amsterdam Oost. Ideeën hebben, in beweging willen blijven maar dat ook combineren met moederschap en teleurstellingen opvangen. Er was behoefte aan een sparring partner, een vertrouwenspersoon, iemand die zou kunnen helpen het merk Barbara de Ru meer zichtbaar te maken en ook online te presenteren. En toen was daar Marjon, die nu 1 dag per week aan de sales en branding van het label Barbara de Ru werkt. Wat Marjon ook kwam brengen is yoga. Sinds een jaar is zij yogalerares en startte zij haar Yogatelier waarmee ze lessen wil geven op inspirerende plekken die overdag een andere energie en bestemming hebben. (Er wordt ook een plek in Amsterdam West gezocht!) Barbara volgde een proefles bij Marjon en vrijwel onmiddelijk voelde ze dat dit voor haar werkte, sterker nog, zó vanaf de mat kwam er een golf van inspiratie binnen. Ze wist; als ik alles wil doen wat ik doe en balans vinden in al die hectiek dan moet dit erbij! En zo geschiedde. Inmiddels brengt Barbara een prachtige yogacollectie uit en is haar boutique 1 van de ruimtes in Amsterdam waar Yogatelier plaats vindt. Wat een prachtige synergie tussen 2 vrouwen en hun bedrijven!

DE STIJL VAN BARBARA

Het kantoor van Barbara is een heerlijke plek. Het bestaat uit 2 ruimtes met een open verbinding. Aan de ene kant bevindt zich de winkel en wordt om een grote tafel heen de collectie gepresenteerd. Het Barbara de Ru-label herken je aan de details, ambachtelijke technieken en een perfecte pasvorm. Het is sober, gemaakt van luxe materialen en er zit liefde in. Aan de andere zijde is het atelier gevestigd; ik zie een grote werktafel, naaimachines en een gewéldig inspiratiebord. Barbara vertelt me hoe zij voor elke collectie haar inspiratie vindt in oude technieken uit de Middeleeuwen, de Renaissance en folklore. Deze technieken -oorspronkelijk gebruikt als vorm en functie- zet zij opnieuw op innovatieve wijze in. Maar ook haar eigen ontwerpen zijn weer bron van inspiratie. Neem bijvoorbeeld de klassieke cape: een puur ontwerp in verschillende materialen waardoor het  telkens een totaal nieuw kledingstuk wordt. Barbara laat me 1 van haar eerste capes zien en showt een cape waar ze nu aan werkt. In iedere Barbara de Ru collectie  hoort een cape!  Ik vind het heel bijzonder hoe deze ontwerpster vanuit een open mind en creatieve geest zo’n bijzondere, vrouwelijke, draagbare én betaalbare collectie neer kan zetten.

Wat Barbara zelf zegt: “Mijn collecties bestaan uit kledingstukken en accessoires die je je hele leven bij je wilt houden en wilt koesteren”