C.Cruden

“Toeval bestaat niet!” riep Sam Cruden mij nog toe terwijl ik de deur van haar winkel aan de Boomgaardstraat nummer 84 achter mij sloot na een super spontane en leuke kennismaking. Sam is designer en eigenares van het nieuwe (not only denim) label C. Cruden. Vandaag, als ik deze blogpost schrijf, gaat haar winkel officieel open, maar gisteren werd ik getrakteerd op een preview. Dit alles hebben we te danken aan mijn vriendin Frederiek Elstak,  designer maar tevens ‘hunter’ van alles wat nieuw en happening is. We móeten even naar C.Cruden mailde zij mij de dag voordat we samen naar Rotterdam zouden gaan. Toen ik de website zag die nog niet eens volledig online was, maar waarbij ik wel een heel goed gevoel kreeg, wist ik dat ik dat ook wilde!

Sam

Aangekomen op de Boomgaardstraat stond Sam tussen gereedschappen en ladders schoon te maken en te redderen. De winkel was dicht. Het is dan maar weer een geluk om er redelijk betrouwbaar uit te zien want Sam opende de deur en vertelde ons dat mórgen de opening zou zijn en ze de laatste hand legde aan de voorbereidingen. Maar omdat er meteen een klik en wederzijdse interesse was en omdat we ‘all-the-way-from-Amsterdam’ waren gekomen, nodigde Sam ons uit in haar atelier annex shop. Al pratende ontdekte ik dat ik Sam’s naam al eerder had gehoord. Zij werkte voorheen o.a. als designer bij Kuyichi en voor Diesel. In Italië ontmoette ze een leuke man en maakt vervolgens recent een leuke baby (en ik ben al 40 hoor!) en ook zag haar label C.Cruden het licht. Terwijl Sam (wat een leuk mens!) vertelt over haar producten en passie weet ik dat dit een merk is met een ziel. Met een verhaal. Gebouwd op jarenlange ervaring in de denim industrie, gemixed met het karakter en de values van een vrouw ‘in her fourties’.

C.Cruden

Sam vertelt dat ze met haar label alleen dát wil ontwerpen en maken waar ze ook echt van denkt dat het er nog niet is, dat wat mist in het beeld dat zij voor ogen heeft. Geen schot hagel aan ontwerpen of eindeloos grote collectie, nee: keuzes maken! Terwijl ze naar een vitrine wijst waar een beauty van een denim broek in hangt zegt ze schijnbaar achteloos dat die uit Japan komt en ze 2 jaar op die broek heeft zitten broeden en werken. Slow fashion indeed. C.Cruden brengt ook waanzinnige, ultra-long denim stretch leggings mét voetje en die brengt Sam dan ook weer in leer. Persoonlijk waren we helemaal weg van het witte poplin oversized shirt. Is het niet geweldig dat Sam zelfs pigmenten levert in prachtige doosjes zodat je je witte shirt als je ‘klaar bent met wit’ kan over-dy-en? Bekijk vooral even het filmpje op de website voor een overzicht van de collectie.
Naast het ontwerpen van haar collectie heeft Sam ook een passie en neus voor het verzamelen van designer-samples (ook shoes en tassen) die ze dan ook weer verkoopt via haar winkel.

En Sam je hebt gelijk hoor. Toeval bestaat niet!

C.Cruden is inmiddels ook al te koop bij o.a. Wendela van Dijk (R’dam), Humanoid (Arnhem) en Moise (Haarlem)