Expositie The Limpet & The Cloud......oftwel: Sol & Soul !

Video

SOL langsmuur

Ik had het pas door toen we bijna waren gearriveerd op de Sloterkade nummer 171…Oohh dit is die gallery waar ik altijd langs kom als ik vanuit huis naar de stad fiets! Ik vroeg me dan vaak af wat er verscholen zou zitten achter dat huisje dat zonnig en bijzonder afsteekt in het rijtje andere huizen en het grote nieuwbouwproject ernaast! Toen ik een tijdje geleden een uitnodiging voor de opening van de expositie The Limpet & The Cloud ontving had ik sterk het gevoel dat ik dat móest zien ondanks dat ik de kunstenaars én de gallery niet kende. Ik moet tegenwoordig echt keuzes maken uit het aanbod uitnodigingen in mijn mailbox en niet bang zijn dat ik van alles mis, maar deze mailde ik door aan mijn inmiddels dierbare vriend-met-vrouwennaam Joyce Coudray met de message: “Wanna join me?” Aangezien Joyce als creative consultant altijd ‘on top of things’ is verbaasde het me ook niet dat hij mij een reply stuurde met daarin de boodschap dat hij al geplanned had naar die expo te gaan en mij gelijk ook details en blogposts over de kunstenaars gaf! Na een heerlijke champagne en cheesecake @ Café George WPA in het lente zonnetje gingen Joyce en ik op weg.

Soledad Senlle Gallery

We worden verwelkomd door de prachtige Marisol Ferradas, de uit Spanje afkomstige eigenares van Soledad Senlle (uitgespoken als senjé) Gallery, die voor de liefde jaren terug naar Nederland kwam.  In 1989 richtte Marisol haar Soledad op als mode agentuur en representeert zij prachtige merken als Isabel Marant (love it!) , La Fée Maraboutée, Etoile, Johnny Rambli (mij bekend omdat ik wóón in de leren legging van dit merk) én Joline Jolink. Dat is dan weer zo leuk van Twitter want toen Joline zag dat ik naar deze expo ging, kreeg ik een tweet van haar dat zij ook ging EN of ik wist dat dit haar agent was! Buiten de verkoopseizoenen om richt Marisol nu haar showroom in als gallery. Wat een geweldig idee! En zo zag ik ook ineens een rode draad in de laatste exposities waar ik ben geweest en over heb geblogd: Het andere retailen, het combineren van kunst met kledingdesign. Zo waren er Clifford Portier met zijn expo in gallery Miauw samen met het werk van Britt Das, Tenue de Nïmes, de denimshop die ook altijd een kunstenaar uitlicht en de rondreizende collectie Clemens & August van Alexander Brenninkmeijer die alleen in musea en gallery’s wordt getoond en verkocht.

The Limpet & The Cloud

Soledad Senlle viert het voorjaar met de levendige en kleurrijke tentoonstelling The Limpet & The Cloud. De installaties en sculpturen van de Franse kunstenaars Emilie Faïf en Arnold Goron vormen samen een droomachtig landschap. Vandaar de naam van de expositie. Ik moest echt even opzoeken wat ‘Limpet’ nu betekent maar het is een verzamelnaam voor slakken soorten, met name de slakkenhuizen. Het werk van beide kunstenaars is voor het eerst in Nederland te zien. Je kan tot 15 mei deze expositie bekijken en dat is in mijn ogen echt een ‘must’! Wat ik vanuit mijn eigen professie en interesse heel leuk vind is dat deze kunstenaars individueel en samen installaties maken voor de etalages van Isabel Marant in Parijs en New York. Wat gebeuren er toch spannende dingen op retail gebied; als je door de juiste bril kijkt zie je toch tal van mogelijkheden!?  De etaleuses van weleer spanden vroeger met nylondraad en spelden het textiel vast in de etalage. Inmiddels hebben we visual merchandisers die kleding met decor en in een sfeer etaleren. Maar een stap verder laat je in je etalage helemaal geen kleding meer zien. Vertel nou eens gewoon een verhaal. Laat mensen stoppen voor jouw etalage, zodat ze misschien graag binnen komen maar vooral ook: laat ze het filmen en fotograferen zodat ze het door twitteren, facebooken en op flickr zetten! Ook Hermes heeft recent in haar Tokyo winkel een prachtige ‘augmented reality’ installatie getoond. Google maar eens op YouTube!  Op de foto onder van links naar rechts: Joyce, Isrid, Marisol, Emilie en Arnold

SOLgroep

Emilie Faïf

Vooraan in de etalage van de gallery hangt een gigantisch hart van de hand van Emilie. Wat geweldig! Helemaal gemaakt van stof maar het beweegt, het trekt samen om daarna weer uit te zetten…. Geheime landschappen en zwevende weides maken deel uit van de wereld die Emilie Faïf (1976, Frankrijk) creëert. Haar kleurrijke installaties hebben iets vanzelfsprekends en zijn tegelijkertijd mysterieus; ze doen denken aan dromen waarin zwaarte licht wordt, waar wensen blijven bestaan en waar het licht geen schaduw werpt. Een gedeelte van de getoonde werken zijn installaties die Faïf maakte voor de modeontwerpster Isabel Marant, met wie ze in een voortdurende dialoog is sinds 2003. Faïf verwerkte een aantal kledingstukken en stoffen in ruimtelijke en soms bewegende sculpturen. Ze laat zachte, kwetsbare materialen tot leven komen in installaties waarin de dynamiek van de stad samen komt met gelukzalige dromen en de idylle van de natuur. Hieronder een filmpje van haar installatie ‘Prairie’ die tevens prominent in de gallery te bewonderen is.

SOLhatrtSOL dress fotoprintSOL jurklandschap

Arnold Goron

De sculpturen en installaties van Arnold Goron (1966, Frankrijk) zijn vaak gemaakt van steengoed en aardewerk. Hij bewerkt deze natuurlijke materialen als een echte beeldhouwer; hij maakt gebruik van de soepelheid van het materiaal maar kan klei ook modelleren alsof of het een harde steensoort is. Wanneer Goron begint met een bestaand object, werkt hij er net zolang aan door totdat het onherkenbaar is geworden. De objecten die hij maakt lijken met hun ronde en hoekige vormen afkomstig te zijn uit vreemde landschappen. Zijn sculpturen nodigen uit om aangeraakt en gestreeld te worden: ‘Hoe kun je je het gewicht, de warmte, de zachtheid en de ruwheid van een beeldhouwwerk voorstellen, zonder het aan te raken? Handen maken sculpturen. Een andere hand is nodig om de sculptuur te ontmoeten.’ Goron maakt installaties voor modeontwerpster Isabel Marant maar ook voor modemerk Levi’s. Op de eerste foto hieronder de installatie ‘Porcelain Bird’ voor de winkel van Isabel Marant in Parijs.

BIRD-2

SOLobjectgrijskleiSOLgroenobjectSOL klepel overview

Sol & Soul

Het was genieten van de warmte in Soledad Senlle! De gallery doet haar naam eer aan. Zowel Marisol als ook haar medewerker Maaike Schuurmans (op 2de foto hieronder links) zijn stralende, creatieve vrouwen. Er hangt een hele prettige sfeer in deze ruimte en ik voelde mij er erg senang. Marisol vertelt dat ze alle ingrediënten voor de hapjes op de biologische markt heeft gekocht. Géén catering bedrijf maar zij zelf bedachten en maakten het ‘fingerfood’ dat ons aangeboden werd. Ook dat was een feest. Ik kan er zo van genieten als ik liefde zie in wat mensen doen en maken. Het is zo simpel……

Natuurlijk wilden Joline (Jolink) en ik ook nog even samen op de foto. Ik had die ochtend toevallig al besloten mijn Joline jurkje te dragen die ik kreeg bij mijn abbonnement op ELLE. helemaal leuk met mijn nieuwe zwarte gechintzte (trend!) skinny jeans. Joline en haar partner Peter gaan in augustus mee met de door Modint geïnitieerde 3-daagse handelsmissie naar Copenhagen en raad eens wat?……ISWORKS gaat ook mee als enige dienstverlener in de groep! Dat gaat naast nuttig, leerzaam en interessant ook gewoon erg leuk en gezellig worden.

Wat was het weer een leuke, mooie dag. Met sol in mijn hart stapte ik uiteindelijk op mijn fiets en keerde huiswaarts.

SOLjolineenisSOLdames