Maison Portier : Nieuw couturelabel

MP clifford en isIn mijn mailbox enige weken geleden een uitnodiging om in een tijdelijke ‘Salon de Couture’ de nieuwe collectie van Clifford Portier te bekijken tijdens de opening op 25 maart. Helaas lukte het mij niet die avond aanwezig te zijn. Ik zou nog een week de tijd hebben om de collectie te bewonderen en ben mijzelf een beetje aan het leren om niet altijd te acteren op het gevoel ‘dat ik iets mis’ Ik kan niet overal achteraan hollen. Keuzes maken Is! Die avond zat ik aan het diner in Sophia met een vriendin toe ik een sms ontving van goede vriend Piet van der Laak, die inmiddels een steeds wederkerende rol speelt in het ISWORKS blog! ” Ben nu op opening v maison portier! Leuk voor je bloque en hij kan wel wat exposure gebruiken! Nog open tot 3 april, tout adam was er weer, dus jij ook later van de week. fantastische jurken van het korte model wordt jij gek!” Toen ik verderop in de week aan de lunchdis zat bij Studio Bas van Wayenburg en ook hij mij vertelde : “Is daar MOET je even heen”, stond ik een middag later dan ook in Miauw met open mond en kloppend hart naar allerlei prachtigs te kijken!

 

 

 

 

 

CV Clifford Portier

De Nederlandse modeontwerper Clifford Portier (43) is afgestudeerd aan de Modeacademie Charles Montaigne te Amsterdam. Na zijn studie vertrekt Clifford naar Milaan. Hij specialiseert zich in herenmode en is werkzaam als ontwerper en concept designer voor verschillende internationale modemerken waaronder Mexx en Falke. Zijn passie voor hedendaagse dans resulteert in een bijzondere samenwerking met het internationaal geroemde dansgezelschap Emioa Grecio I PC. Het leidt tot een nieuwe benadering van wat een jurk kan betekenen. Het ontwerp hult niet alleen het lichaam maar toont ook een eigen leven. De drang om een vertaalslag te maken naar couture leidt in 2009 tot de ontwikkeling van een eigen lijn: Maison Portier.

MP dreses on dolls

 

Mp blauwe voileMP black dress

Inspiratie

Tijdens mijn werk-lunch afspraak met Danielle Wanders van Het Praktijkbureau vertel ik haar dat ik na onze lunch en vóór mijn volgende die middag (jaja druk-druk) persé en absoluut naar de tijdelijke salon van Portier wil. Danielle besluit mee te gaan. In zijn prachtige tijdelijke salon op de Hartenstraat ontmoeten we Clifford. Ik had hem al gemaild dat ik zou komen. We hadden elkaar echt wel eens gezien maar nooit gesproken. Hij vertelt mij over het waarom van deze collectie. Het voelt als een logische stap, met zijn couture label wil hij sensualiteit en verleiding brengen. Portier liet zich inspireren door ontwerpers als Alexander McQueen en Madeleine Vionnet. Het schuin van draad snijden van stoffen ‘cut on bias’ waar Vionnet beroemd mee is geworden, fascineerde hem al tijdens zijn studie. Bijzonder si de techniek waarbij hij zijn ontwerpen meteen uittekent op patroon zonder schets of tekening op papier te zetten.

MP pop front

De Collectie

Vol trots laat Clifford ons de collectie zien. Een gedeelte wordt gepresenteerd op witte paspoppen. Voor het decor werkte Clifford samen met Britt Das, designer & artist, die haar werkelijk prachtige doeken uit deze serie beschilderde met haar lijf. Toen ik haar die avond mailde om een compliment over haar werk te geven, mailde Britt mij terug dat zij nu werkt aan een  nieuwe ‘golden’ serie. In de etalage van Miauw een bodysuit van pailletten. We lopen door de collectie heen. Één van de coupeuses die het naaien van een aantal jurken voor haar rekening nam, is inmiddels ook gearriveerd. Clifford vertelt over het steeds terugkomende rugdetail; een smal bandje dat hoog over de rug van schouder-tot-schouder loopt. De focus is gericht op naakte schouders en rug. Het gebruik van transparante vlakken in de jurken versterken de contouren en aanwezigheid van het lichaam. Ik probeer me mijzelf, naakt, voor te stellen in 1 van deze jurken tijdens het volgende ING retail jaarprijs gala. Hmmm, toch maar een andere gelegenheid uitkiezen. “Wat kost eigenlijk een jurk van Maison Portier?” : Grofweg tussen de 4000 en 5000 euro. Danielle merkt op dat zij de colectie ook écht een collectie vindt. Er zit een lijn in, een verhaal, steeds terugkerende vormen en details. Ik kan niet anders dan het helemaal met haar eens zijn!

MP met danielle en coupeuse

Quality over Quantity

Ik ben echt onder de indruk van de kwaliteit van het werk. Ook heb ik bewondering voor het feit dat Clifford deze collectie en deze tijdelijke salon zelf heeft opgestarte en gefinancierd. Voor deze expositie wel wat partners/sponsors aangetrokken. Deze manier van met een collectie omgaan voelt voor mij als kwaliteit. Het maakt je bewust van de schoonheid van ‘het weinig’. En daar gaan we weer met mijn parade paardje: Clifford vertelt een verhaal met zijn collectie, maar ook met zijn keuze voor een tijdelijke salon en de locatie op zich.

Indo Power!

MP is en clifford lachenAls dochter van een Indonesische vader heb ik niet helemaal de Indo-looks mee gekregen maar natuurlijk wel een beetje de roots. Het afgelopen jaar ontmoette ik veel creatieve Indo’s. Enige maanden geleden sloot ik me zelfs aan bij De Indo Business Club en hebben we een complete Indo Twitter community gaande! Ook Clifford blijkt een pinda te zijn. Dat schept toch ook altijd een band! Als ik vertrek drukt Clifford me op het hart aan mijn vader te vragen of hij De Prinsenstraat in Soerabaja (Java) kent, waar zijn eigen familie gewoond heeft.