Salon Claes Iversen

Sinds de eerste keer dat ik een show zag van Claes Iversen, járen geleden op 1 van mijn eerste AIFW’s was ik al helemaal gecharmeerd van zijn ontwerpen en handschrift. Een aantal maanden daarna had Claes een consultancy gesprek met mij ten aanzien van de marketing en inkoop van zijn collectie aangevraagd en sindsdien volg ik hem. Hoe trots was ik dat ik vorig jaar 1 van zijn creaties naar het ING Retail Jaarprijsgala mocht dragen!!

Salon

Salon is wel het nieuwste woord in modeland! Hoe chique! Een tijdje geleden bezocht ik Salon 6 van onder andere Josephine Colsen, tijdens de nu lopende Fashion Week is de primeur van Salon/1 (het initiatief van Gijs Stork, Manon Schaap en Cathal McKee en ook te lezen op dit blog) en maandag 12 juli opende Claes officieel zijn Salon aan de Herengracht 176. Hij verruilde zijn ‘achteraf’ plek in het World Fashion Center voor de benedenverdieping in het prachtige pand dat tevens zijn woonhuis is, na een jarenlange verbouwing! Het WFC voldoet naar mijn idee en naar wat ik heel veel hoor al járen niet meer als ‘on top of it’ modecentrum. Het biedt geen enkele mogelijkheid voor authenticiteit van de huurders, de wansmaak en boetiekerie komt je in de centrale entree op glimmende witte paspoppen al tegemoet……Events als AMFI graduate shows vinden hier heel goed onderdak, dat is een feit, ik ben er blij mee want het is voor mij maar 5 minuten fietsen, maar daar moeten ‘we’ wat mee met dat Confectiecentrum !

Welkom

Claes heet ons vanaf de trap in zijn atelier/salon/woning van harte welkom en herinnert ons er nog weer aan hoe hij eind vorig jaar door een brand in de opslag meer dan 130 kledingstukken uit zijn collecties verloor. Voor hem geen show nu op AIFW. Claes vertelt me dat hij met zijn salon graag in gesprek wil komen met zijn klanten. Ik heb laatst het prachtige boek ‘Het eiland onder de zee’ van isabel Allende gelezen en raakte toen weer geboeid door het fenomeen dat vroeger kleermakers en ontwerpers naar hun klanten tóe kwamen. Ik ben er wel voor om dat in een nieuwe concept weer te her-introduceren! Maar terug naar het pand aan de Herengracht waar Claes salon houdt: Hier woont en werkt de ontwerper, dat voel je al bij binnenkomst en ik denk dat het zeer goed gaat werken voor hem. Je kan overigens gewoon binnenlopen, geen ‘bezoek op afspraak’ en de pret-a-porter collectie in 1 maatserie geproduceerd. Go Claes!