Salon no 6: Golden girls on arts & crafts

Afgelopen weekend bewonderde ik de – alweer 6de –  Salon, maar het was voor mij het eerste bezoek aan deze expositie en verkoop van prachtige interieur- en textielproducten. De uitnodiging hiervoor kwam van Danielle Wanders die overigens voor de eerste keer mee deed in deze Salon. Golden girls zijn het in mijn ogen: Josephine Colsen, Irene van Vliet en Danielle Wanders. Een wereld van ervaring, smaak, ambacht en aandacht en dat allemaal, voor 1 weekend, tentoon gesteld in het prachtige Amsterdamse huis van Josephine aan de Sint Jansstraat. ELLE Wonen editie mei heeft hier niet voor niets vele pagina’s aan gewijd….Het is een lust voor het oog en persoonlijk werd ik enorm enthousiast en gretig bij het zien van zoveel moois.

Golden Girls

Josephine Colsen: Ik wou dat ik student was aan de Design Academy in Eindhoven want dan had ik misschien wel les gekregen van Josephine, die docent is aldaar! De site van Josephine geeft een mooi overzicht van haar producten. Lampen, kleden, (bed)textiel, acessoires en wand decoratie. Het valt mij op dat Josephine arbeidsintensieve bewerkingen niet schuwt. Het textiel is met de hand ge-appliceerd en geborduurd en het houtsnijwerk van de gekleurde wand panelen boeien mij naast de ‘pracht’ ook door het werk dat er in zit.  Ik vertel haar dat ik denk dat het voor haar ook een soort therapeutisch element bevat, om zó vol aandacht uuuuuuren in een bewerking te steken. Tsja, zegt Josephine, daar heb je zeker een punt….

Irene van Vliet: Irene vertelt me dat ze zich nog niet echt noemenswaardig ‘online’ begeeft. Dat blijkt een understatement. Bij enig googlen bleken de Irene’s van Vliet die WEL op Facebook en LinkedIn te zien waren verre van creatief! Maar Irene heeft wel een hele mooie etalage op Stylink.nl. Zij specialiseert zich in trendprognoses, concepten en ontwerp van interieur-, bed- en huishoudtextiel. De producten die zij zelf maakt dragen het label Studio Woven Wonders. Haar specifieke kennis ligt op het gebied van geweven en bedrukte stoffen en dat zie je bevestigd in de prachtige spreien, kleden en throws die Irene ontwerpt en maakt.

Danielle Wanders: Danielle en ik hebben met enige regelmaat contact met elkaar om te praten over ‘het vak’, wat ons beweegt en gewoon omdat we een klik hebben. Haar Praktijkbureau is er voor creatieven, kunstenaars en designers, reeds gevestigd of ‘upcoming’. Danielle werkt met talent. Zij coached, is matchmaker voor bedrijven en is begeleider bij reïntegratie. Maar Danielle (en dat wist ik ook niet!!) maakt woven shawls, in een combi van stoffen. geen patchwork, veel strakker, maar wel vervaardigd van reeds bestaande stoffen. Ik kreeg er wel een beetje Dries van Noten gevoel bij waarop Danielle mij toevertrouwde dat zij zeker ook soms met stoffen van hem werkte.

Golden Products

Ik ben een mens van het echte product. Zo vind ik de rubriek “Favorites-Things we love” in LINDA helemaal fijn waarin Zwaluw lucifers, Brillo schuursponsjes, een badeendje of de BIC ballpoint helemaal sec op 1/1 pagina worden geportretteerd. The basics. Maar ik houd ook van producten met een ‘ziel’ waarin de aandacht van de maker voelbaar is. Nu ben ik ook nog eens een stier en zo is het dus een gegeven dat ik niet alleen heel gevoelig ben voor producten maar ook kado’s waar die ziel in zit. Ik kan echt ontroerd raken bij het krijgen van een kado waarvan ik weet dat de gever dat speciaal voor mij heeft geregeld of gekocht, waar moeite voor gedaan is en dan nog het liefste met een verhaal erbij! Daartegenover kan ik erg teleurgesteld raken als men zich ‘ervan af heeft gemaakt’. Geef dan niks!

Ik weet het. Niet iedereen zit zo in elkaar op dit vlak als ik. Maar terug naar de producten zijn er gelukkig mensen die ook geraakt worden door de uniciteit van dingen. Mensen, zoals deze Golden Girls, die echte producten maken vanuit liefde en ideeën en niet vanuit marktaandeel en omzet. En mensen die dit weten te waarderen. In het huis van Josephine Colsen heb ik dat weer heel sterk samen zien komen. Ik had wel heel veel dingen mee naar huis willen nemen (lees: willen kópen) om ervan te blijven genieten, maar ik koos 1 product dat met IS mee naar huis mocht. Van de hand van Josephine een klein vaasje, helemaal opengewerkt en met een laagje wit glazuur.

De photo gallery is samengesteld uit eigen foto’s én die van Maria op het Veld, de dochter van Danielle Wanders. Dank je wel Maria!