Transition. Japanese-Dutch co-inspiration.

Onlangs (29-31 mei) bracht Mindful Arts Projects – een initiatief van visual artist Margret Wibmer en IS – een indrukwekkend art event naar Amsterdam: Transition. Een interactieve en kunstzinnige interpretatie van de traditionele Japanse Theeceremonie met als doel een breder publiek en andere culturen kennis te laten maken met de waarden, symbolieken en beschouwingen die deze ceremonie biedt.

De traditionele Japanse Theeceremonie (ook wel Way of Tea genoemd) is onwikkelt vanuit het Zenbuddhisme. Het bereiden en schenken van de intensief groene en schuimig geklopte poederthee voor het openen van de zinnen is een theatrale performance, een opeenvolging van zeer nauwkeurig ingestudeerde bewegingen en handelingen die met grote concentratie en precisie en voor onze Westerse begrippen ongekend langzaam uitgevoerd worden. Centraal staat de aandacht voor schoonheid, voor het detail, bewust omgaan met onze zintuigen, en omgeving. Het is een moment van grote aandacht en delen met anderen.

Visual kunstenares Margret Wibmer en art curator Akane Naka-Mori hebben de artistieke waarde en de transitie kracht van de traditionele Japanse Theeceremonie onderzocht vanuit een kunstzinnig perspectief. Vervolgens hebben zij – vanuit hun bevindingen en visie – een art event mogen ontwikkelen met diverse andere kunstenaars dat in het Nishida Kitaro Museum of Philosophy in Kawasaka Japan is opgevoerd. Vorige week trad het gezelschap op in de Weltkunstzimmer in Düsseldorf. En eind mei waren zij hier in Amsterdam. En dat komt weer doordat ik samen met Margret Wibmer een half jaar geleden het initiatief Mindful Arts Projects heb ontwikkeld. Wij verbinden hierin inzichten die kunst, cultuur en rituelen ons geven met managers, ondernemers en richtinggevers. Wij organiseren op eigen initiatief en in opdracht lezingen, exposities en events waarin bewust omgaan met zintuigen, omgeving en energie centraal staan. Belangrijk in onze projecten is esthetiek, design, schoonheid en aandacht voor detail.

Toen de boeking in Düsseldorf een feit was zagen we dit als een kans om het event naar Amsterdam te halen en ons netwerk hiermee kennis te laten maken.

In Transition worden de deelnemers meegenomen op een reis naar een onbekend terrein. In een culturele ruimte met bekende elementen uit de eigen culutuur en en onbekende elementen uit een andere cultuur. Niet van een afstand en vanuit de positie van toeschouwer maar als actief deelnemer. Dit is best eng, net zo eng als het loslaten van denkmodellen, van manieren van doen, efficiëntie en het loslaten van expliciete kennis. Juist door het openen van de zintuigen, met aandacht kijken, luisteren en voelen krijgen we toegang to het onderbewuste en een ander vorm van kennis die de meeste volwassenen en in bijzonder mensen in leidinggevende posities voor een groot deel kwijt zijn geraakt: De zogenoemde ‘self transcending knowledge’, ook wel genoemd ‘vision’. Een van de belangrijkse kwaliteiten van leiderschap.

Het Conservatorium Hotel, waar oude en nieuwe architectuur en design een prachtige relatie met elkaar aangaan en veel aandacht besteed is aan het herstellen en behouden van de historische architectonische en interieur details vormde het ideale decor voor ons event.
De 4 CEO sessies presenteerden wij in de Concerto Suite van het hotel, een spilt-level ruimte met prachtige lichtinval. In samenwerking met ELLE eten brachten we de laatste dag 2 kortere sessies in de Harmony Room.

Transition heeft meer gebracht dan Margret en ik hadden durven hopen. Ten eerste maakten we alle deelnemers een compliment voor het feit dat zij aanwezig waren. Zonder eigenlijk al te veel te weten over de inhoud van dit event, namen zij deel. Dat geeft aan dat er nieuwsgierigheid is en men open staat voor nieuwe ervaringen. Daarnaast is er blijkbaar het vertrouwen in IS WORKS dat ik mijn netwerk iets vernieuwends aanbiedt, op persoonlijk niveau, waar zij daadwerkelijk stappen mee kunnen zetten. Nieuwsgierigheid en vertrouwen zijn de basis voor verbinding!

Het was bijzonder, leerzaam én inspirerend om de dynamiek in de diverse sessies en groepen te ervaren. Het leert ons dat mensen graag hun kennis, gevoel en visie delen in een setting waar alle aandacht uitgaat naar het prikkelen van de zintuigen. Dat is waardevolle informatie voor het bedrijfsleven die vastlopen in overleg en vergaderingen.

Wat ik persoonlijk heel sterk en inspirerend vind aan het project Transition is dat het hier een samenwerking van verschillende culturen en disciplines betreft waarin we hebben durven loslaten en vertrouwen op elkaars inzet en kwaliteiten. Want sommigen van ons kenden elkaar nog maar kort of helemaal niet toen we in Amsterdam het event vorm gingen geven. Zo hebben we durven improviseren en alle elementen en omstandigheden die van invloed waren omarmt en meegenomen in het eind resultaat. Niet precies kunnen en willen weten wat het resultaat van een samenkomst of samenwerking zal zijn is eveneens een waardevol inzicht voor organisaties. Doordat we te veel sturen, plannen, bedenken en kaderen, maken we minimaal gebruik van groepsdynamiek en creativiteit en talent van betrokkenen.

Voor meer info en foto’s verwijs ik graag naar het blog van Margret Wibmer.

Het TRANSITION team:
Concept: Akane Naka-Mori – suisei-art.com and Margret Wibmer – margretwibmer.eu; mbassyunlimited.org
Organization: Isrid van Geuns – Mindful Arts Projects
Tea ceremony master: Fuyuko Kobori – www.fuyukokobori.com
Mediator: Kiyomi Yamashita – contemporary dancer
Soundscape: Minowa Norihito
Costumes and photography: Margret Wibmer
Kimono’s and make-up Harmony Room: Mamechiyo ( www.mamechiyo.jp ‎)
Food designer: Megumi Takabatake
Objects: Ryosuke Harashima | Chifuyu Enomoto | Tishiko Nakajima