Diegenen die mijn blog regelmatig lezen weten inmiddels van het betsaan van SALON/ ; Hèt initiatief dat een platform en etalage biedt voor een creatieve connectie en dialoog tussen Mode, design en kunst. Kenmerkend aan Salon/ is dat deze expositie plaatst vindt op diverse locaties. Nu nog in Amsterdam maar Gijs Stork, 1 van de initiatiefnemers van Salon/, vertelde ons in zijn speech dat Salon/ waarschijnlijk ook internationaal gaat: Antillen, Zuid-Afrika en Istanbul hebben interesse! Met meer dan 60 deelnemers is WinterSALON de grootste Salon tot nu toe en vindt plaats op 6 locaties in Amsterdam. De kick-off en officiële opening van het 3de event van Salon/, WinterSALON,  vond zaterdag 15 januari plaatst in Amsterdam Museum (Voorheen: Amsterdams Historisch Museum) Natúúrlijk was IS hierbij en doet per locatie verslag.

Tropenmuseum

Tijdes de openingsroute was alleen het Tropenmuseum (de 6de locatie) niet opgenomen in het programma. Op deze plek laat stylist en curator Maarten Spruyt zijn talenten zien, waarvan ik helaas dus geen verslag kan doen in deze post. Maar ik ga deze expositie zèker nog appart bezoeken binnenkort!

Amsterdam Museum

Het gebouwencomplex tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, waar nu het museum is gevestigd, was in de middeleeuwen het Sint-Luciënklooster. In 1579 trok het Amsterdams Burgerweeshuis erin en bleef daar tot halverwege de 20e eeuw. De kick-off voor WinterSALON vond plaatst in de Schuttersgalerij van de ‘meisjesbinnenplaats’ en werd gedaan door Drs. Paul Spies, die 2 jaar geleden de nieuwe directeur werd van Amsterdam Museum (voorheen: Amsterdams Historisch Museum) Vervolgens sprak Gijs Stork namens Manon Schaap en Cathal McKee, de professionals achter Salon/. In Amsterdam Museum loopt gedurende WinterSALON van 15-31 januari de expositie MODE MADE MAN. “Everything you can imagine is real” zei Pablo Picasso. Deze uitspraak inspireerde Philippe Vogelenzang en Majid Karrouch bij het maken van MODE MADE MAN, een serie portretten waarin fantasie en werkelijkheid samenkomen. Vogelenzang en Karrouch portretteerden 29 mannen die hen om verschillende manieren nieuwsgierig maakten. De vraag was niet alleen wie deze mannen zijn, maar ook wie ze zouden kunnen zijn.

De Waag Sociëty

Van de maar liefst 169 waaggebouwen die Nederland telt, staat er een in het hart van Amsterdam, midden op de Nieuwmarkt, omgeven door een uitgebreid stelsel van grachten en straten. Het twee verdiepingen tellende robuuste bouwwerk is in 1488 gebouwd als toegangspoort tot de stad en kreeg de naam Sint Anthoniespoort. De chirurgijns plaatsten in het midden van het gebouw een achthoekige koepeltoren waardoor de collegezaal een amfitheater werd. In 1891 werd die verbouwing voltooid. Hoog in de koepel van deze zaal lieten de heelmeesters hun 87 familiewapens aanbrengen. Soms laten de attributen in de schilden zien dat de chirurgijns van oorsprong barbiers waren, die een markt zagen in het trekken van tanden en kiezen.

In de setting van dit intrigerende monument exposeerden diverse designers en kunstenaars. Meteen bovenaan de trap de Mega Sweater van Antoine Peters en in de 2 kleine nissen van de toren kwamen de installaties, waaronder de ‘Hexagonal Motion Dress’ van Goof van beek (foto links) heel goed uit. Wat ik waanzinnig prachtig vond was de ‘vergaderkamer’ met ingelegd sociëteit logo in het houtwerk van de tafel en op de schoorsteenmantel een soort abstracte hak-vormen “Heels for Real’ (het leek wel ivoor) van Hester Vlamings. Aan de muur hing hier werk van fotograaf Louise te Poele met daarop silhouette uitwerkingen (o.a. van Dior) uitgevoerd door Annette Duburg en Rixt van der Tol: Gaaf!

In de koepeltoren van het gebouw een ‘in your face’ naakt serie van Philippe Vogelenzang die op mooie en beetje bizarre manier de connectie maakte met wat ooit door de chirurgijns werd gepraktiseerd in deze ruimte.

DROOG

Droog ontwerpt producten, projecten en events op internationaal niveau en in samenwerking met designers, klanten en partners. Droog heeft kantoren in Amsterdam en New York en WinterSALON vindt plaatst in de mooie ruimte achter hun winkel op de Staalstraat.

In DROOG zag ik een de ‘Tribal Dance’ vitrine van Bas Kosters en het initiatief catwalk for Cancer. Erg gecharmeerd was ik van het werk van Fleur Goedendorp die mij vertelde dat ze door liefde en toewijding toe te voegen aan het goedkope basis materiaal dat zij gebruikt (papier en rubber foam) ‘rijkdom’ wil creëren. X+L Klavers en van Engelen hadden een hele ruimte ter beschikking en daar zo iets geweldigs neergezet, met niveau verschillen pgebouwd uit stukken hout, maar ook radiatoren, plexiglas en smalle TL buizen stonden (en lagen) een aantal mannequins. De ogenschijnlijke simpele ontwerpen bleken van dichtbij ingenieus bedacht en in elkaar gezet te zijn. High level!

Marga Weimans doet ook mooie dingen! Afgestudeerd aan de Royal Academy Antwerp won zij ook vele (internationale) prijzen voor haar werk. Marga vertelt me dat ze zich de laatste jaren veel op het buitenland heeft gericht en daardoor misschien wat minder zichtbaar is geweest in Nederland. Maar laten we haar goed in de gaten houden! Haar fotoprint van flatgebouwramen vond ik helemaal super.

YOUASME MEASYOU : Voordat ik de collectie zag was ik al fan van dit merk van Mark van Vorstenbos en Twan Janssen. Vanavond (16 januari 2011) ga ik dan eindelijk, tijdens de officiële collectiepresentatie, ook echt de otwerpen zien. Wat Mark en Twan in DROOG hadden gecreëerd noemen we augmented reality, ofwel; ze hadden zogenaamde ‘layers’ gemaakt die je met je Iphone layer App. waar kan nemen. Cool en very 2.0 !

Museum van Loon

In het hart van Amsterdam aan de Keizersgracht staat het woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Willem van Loon was in 1602 medeoprichter van de V.O.C. Zes dagen per week stelt de familie haar huis en collectie open voor het publiek. Stylist en fashion editor Ferry van der Nat verzorgde de diverse opstellingen en installaties in dit pand. Zo lagen er arm-sleeves van Margiela in de vitrines die normaal gesproken de diverse antieke waaiers tentoon stellen en was in de kinderkamer van het huis werk te zien van Nanna van Blaaderen.

Heel mooi vond ik de, gebreide en met leer beplakte, zwarte jas/cape met sleep die van de paspop af als een zwart dierenvel over de grond lag van Conny Groenwegen. De oude tradities en elementen van dit prachtige huis vormen ook een mooi decor voor de projecties en flatscreens met short movies en moving pictures die door het huis, onder schilderijen en in open haarden zijn geplaatst.

Huize Frankendael

Huize Frankendael, gelegen aan de Middenweg, is het laatste buitenhuis van Amsterdam.  Zijn natuur, cultuur en gastronomie zijn met elkaar vervlochten in een restaurant, locatie en podium. (Het ernaast gelegen restaurant Merkelback is overigens ook een aanrader!!)

Onder alle locaties vond ik Huize Frankendael er toch wel een beetje uitspringen wat betreft wow-effect, variatie en niveau van de installaties. Te veel om op te noemen en zie ook vooral mijn photo-gallery maar laten we beginnen met de corsetten studie van Claes Iversen. Beneden en later bij de borrel vertelde Claes mij hoe hij deze corsetten van het paardenharen materiaal maakte dat we aan de binnenkant van colberts vinden. En ik vertelde hèm dat ik het zo ontzettend prachtig vond en dat als hij op Twitter had gezeten ik hem had getwitterd: ‘Claes, maak een serie jurken met deze corsetten!’

Desiree Hammen toonde ons het meest ontroerende, fragiele borduurwerk dat nog op de houten ramen als tafeltjes was gespannen. Wat een pracht! MATTHIJS en Hermanna Prinsen verzorgen ook een aantrekkelijke installatie onder de werktitel ‘ Love is the brighter than black’ …zucht…heel mooi!

Onder in Huize Frankendael was de borrel in volle gang én toonde Marcha Hüskes haar collectie die vanaf het plafond aan draden naar beneden hing. De ‘poppen’ van de hand van Alet Pilon vond ik binnen de diverse settings ook heel aansprekend.

Wil jij ook warmth, wow en welcome ervaren? WinterSALON is van 15-30 januari te bewonderen! Een Passepartout kost slechts € 10,- en je kan je ticjets online via de site bestellen of ophalen: Herengracht 123A of bij  Droog in de Staalstraat.